Kontrola temperatury powietrza
Najprostszym przyrządem do kontrolowania temperatury powietrza jest termometr pokojowy zawieszony na takiej wysokości, do jakiej wyrastają rośliny. Jest to bardzo ważne, ponieważ zależnie od wysokości pomiaru różnica w odczytywanych temperaturach może dochodzić nawet do kilku stopni, co nie jest obojętne dla uprawianych roślin. Używane ^ermometry, zwłaszcza tanie, popularne, powinny być -sprawdzane przez porównanie z termometrem wzorcowym.
Dla zorientowania się w minimalnych i maksymalnych temperaturach, jakie wystąpiły' w pomieszczeniu produkcyjnym w pkreślonym czasie, można stosować termometry maksymal-no-.minimalne. Tego typu termometr ma dwie rurki wskaźnikowe z oddzielnymi skalami temperatur dla każdej z nich; w każdej rurce znajduje się metalowy pręcik przesuwany w jedną tylko stronę przez słupek rtęci i pozostający w skrajnym, półożeniu, do jakiego w określonym czasie został przesunięty. W związku z tym zawsze na termometrze można odczytać, jaka najniższa czy najwyższa temperatura wystąpiła np. w czasie nocy. Po wykonaniu odczytu pręciki wskaźnikowe temperatur sprowadza się do aktualnego poziomu temperatur za pomocą magnesu.